Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Luomutuotanto

Luomutuotanto tuntui alusta alkaen luontevalta yhdistelmältä lammastalouden kanssa. Texel rotuna sopii erinomaisesti luomutuotantoon hyvän laitumen hyödyntämiskykynsä ansiosta.

Kesällä lampaat laiduntavat luomulaitumilla ja talvella syövät omilta pelloilta korjattua heinää. Lampailla on myös aina pääsy metsään tai metsäsaarekkeille, jossa ne saavat suojaa auringolta ja sateelta. Keskeisin laidun- ja rehukasvi on apila, mutta seoksissa on muitakin lampaille sopivia heinäkasveja.
 

Karitsat kasvatetaan myös ilman lisäravintoa. Ne juovat äidinmaitoa n. 10-12 viikon ikäisiksi, jonka jälkeen ne vieroitetaan ja jatkavat laiduntamista ilman emojaan.  

 

Tila on luomuvalvonnan lisäksi sitoutunut lampaiden  kansallisiin hyvinvointiohjelmiin, jotka säätelevät mm. lampaiden kerintää ja loistorjuntaa

 

Mitä on luomulammas?

 

Luomu syntyy laitumella ja eläimen käsittelystä. Luomulammas syntyy luomuravinnon kautta, eli lampaalle tai karitsalle ei saa syöttää muuta kuin luomuhyväksyttyä ravintoa. Käytänössä tämä tarkoittaa luomuviljelyssä olevia laitumia ja peltoja, ja niiltä korjattua ravintoa. Alastalon tilalla kaikki lampaiden ravinto niin talvella kuin kesällä tulee omilta luomupelloilta, joten lampaiden ja karitsojen ravinto on 100% luomua. Talviruokintaa
varten pelloiltamme kerätty rehu pakataan pyöröpaaleihin, eikä niissä käytetä sällöntäaineita, koska ne säilyvät ilmankin.

 

Lampaat saavat laidunravinnon täydennykseksi eläimen normaalin kehityksen kannalta välttämättömiä kivennäisiä, joita luomuviljellyilä pelloilla on yleensä vähän, ja suolaa. Ne ovat molemmat luomuhyväksyttyjä. Kaikenlaisten kasvua kiihdyttävien lisäravinteiden antaminen eläimille on kiellettyä. Texel-karitsalle tämä sopii hyvin, koska se kasvaa hyvin pelkällä laidunravinnolla ja saavuttaa teuraspainon puolen vuoden kuluessa. Tämä on mielestämme riittävä tahti karitsan kasvaa, ja takaa luonnonmukaisen tuloksen.  Vuodet tietysti vaihtelevat keskenään, ja aina ei kasvu ole yhtä rivakkaa. Liiallinen kuivuus esim. vaikuttaa eläimen käyttäytymiseen, ruokailuun ja laitumen kasvuun, ja hidastaa karitsojen kasvua.

 

Luomu määrittää myös eläimen käsittelyä. Lampolassa on oltava enemmän ikkunapinta-alaa,  juoma-astioita ja lattia pinta-alaa per eläin kuin tavanomaisessa tuotannossa. Eläinten pitää saada myös laiduntaa ja olla ulkona tavanomaista enemmän. Yleensä laidunkausi meillä kestää 5-6 kuukautta ja eläimet otetaan sisään aivan lokakuun lopussa.

 

Luonnonmukaisessa eläintuotannossa korostuu tautien ennaltaehkäisyn merkitys. Eläinten hyvinvointia ja terveyttä edistetään esim:

  • valitsemalla luonnonmukaiseen tuotantoon tarkoituksenmukaiset eläinrodut ja –linjat

  • hoitamalla eläimiä lajinmukaisesti

  • käyttämällä korkealaatuisia rehuja

  • mahdollistamalla eläinten säännöllinen jaloit- telu ja kesäaikaan laiduntaminen

  • välttämällä liian suurta eläintiheyttä, ja siitä eläinten terveydelle aiheutuvia ongelmia. 

Sairastapauksen sattuessa luomulampaita ja -karitsoja saa kuitenkin lääkitä normaalisti, koska kyse on sairastuneen eläimen asianmukaisesta kohtelusta. Ennaltahkäisevää lääkitystä esim. antibioottien muodossa ei eläimille kuitenkaan saa antaa.