Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Laadukas rotu

Texel on perinteikäs lihantuotantorotu, jota on Suomessa ollut jo vuosikymmeniä. Alun perin rotu on kotoisin Texelin saarelta, Hollannista. Se on risteytysrotu, ja pohjautuu englantilaisiin rotuihin. Texel on maailmalla eniten käytetyin liharotu, loistavien ominaisuuksiensa ansiosta ja suosio vain kasvaa. 


Texel sopeutuu monenlaisiin olosuhteisiin ja ympäristöihin, ja on erinomainen laitumen hyödyntäjä. Niinpä lampaita ja karitsoja on mahdollista kasvattaa vain pelkällä apilarehulla ilman lisäruokintaa tai teollisia rehuja. Tällä hetkellä tilalla on n. 250 uuhta.

 

Texel-lammas

Texel on Suomen toiseksi yleisen lammasrotu. Yleisin on tietysti Suomenlammas, joita on n. 80% lammaskannastamme. Texeleitä on maassamme joitakin tuhansia. 

 

Texel on luonteeltaan rauhallinen ja itsepäinen. Se on utelias ja tottuu ihmiseen nopeasti, ja sitä on helppo käsitellä. Eläimet viihtyvät laitumella hajallaan, ja kerääntyvät yleensä yöksi yhteen majapaikkaan laitumella. Päivällä ne ovat hajallaan pienemmissä ryhmissä tai yksinään. 

 

Texel poikii normaalisti 1-2 karitsaa. Yleensä ensi kertaa poikivat saavan yhden karitsan ja useamman kerran poikineet kaksi, joskus kolmekin karitsaa. Kaksi karitsaa on riittävä määrä, koska yksi uuhi pystyy ruokkimaan kaksi karitsaa ilman ongelmia. Kolmosten syntyessä yhdelle karitsoista jää väistämättä vähemmän ravintoa, eikä se kasva samaan tahtiin muiden kanssa.

 

Texelin villa on karkeaa ja lyhytkuituista. Se ei ole yhtä rasvaista ja pehmeää kuin esim. Suomenlampaan villa, saatikka oikeiden villarotujen villa, ja niinpä sille ei ole yhtä paljon käyttöä kuin muiden lampaiden villalle. Usein sitä käytetään sekoitteena esim. Suomenlampaan villan joukossa antamaan langalle kestävyyttä. Se soveltuu kuitenkin hyvin esim. huovutukseen, eikä tuoksu pestynä yhtä paljon lampaanvillalle kuin muiden rotujen villa.

Luomulammas saa nauttia vapaudestaLuomulammas saa nauttia vapaudesta