Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Lammas ja viini

 

Lampaan- ja karitsanliha on erinomainen kumppani viinille, ja niinpä sen kanssa voi nauttia hyvinkin erilaisia viinejä. Perussääntönä voidaan pitää, että liian keveitä ja hapokkaita viinejä ei kannata valita, koska ne eivät pärjää lampaanlihan täyteläisen maun kanssa. Niinpä valinta kohdistuu uuden maailman viineihin (=Euroopan ulkopuoliset maat,) ja vanhasta maailmasta (=Eurooppa) lähinnä Ranskaan ja Espanjaan.  Sopivia viinejä voi ruveta haarukoimaan rypäleiden perusteella, ja perinteiset ”lammasrypäleet” ovat Cabernet Sauvignon ja Syrah/Shiraz, joita täydentävät Crenache, Mourvedre, Cinsault ja Tempranillo.  

 


 

HUOM!!

HELSINGIN SANOMIEN LAMMASVIINITESTI, LOKAKUU 2015

Kuinka ollakkaan Helsingin sanomat ottivat syksyn kunniaksi testiin lampaille sopivat viinit nimeomaan Etelä-Ranskasta. Voittajaksi selvisi allakin mainittu Guigalin Cotes du Rhone 2011 ja kakkoseksi samoin suosittelemamme Jabouletin Parallele 45. Näitä kannattaa siis kokeilla lammas- ja karitsaherkkujen kanssa! Muitakin tuttuja viinien joukossa oli, mutta nämä jäivät päällimmäisenä mieleen. Alla linkki vertailun tuloksiin HS:n verkkosivuilla: 

http://www.hs.fi/ruoka/a1445396899716

PS. Verkkosivuilla ei puhuta nimenomaan lammasviineistä, mutta printtiversion jutussa otsikkona oli nimenomaan "lammasviinit"!


 

Etelä-Ranska

 

Erityisen hyvin lampaanlihan kanssa sopivat mielestäni Etelä-Ranskan Grenache, Syrah ja Mourvedre rypäleistä valmistetut viinit Rhonen ja Languedocin alueelta. Alkon valikoimissa näitä viinejä on muutamia, ja kokeilemisen arvoisia ovat esim. Guigalin Côtes du Rhône (hinta €13) ja Jabouletin tunnettu Parallèle 45 (€13). Myös Chapoutier valmistaa laadukkaita viinejä ja niitä löytyy Alkossa muutama. Edullisin niistä on La Ciboise (€11). Hieman edukkaampia saman alueen viinejä ovat esim. La Vieille Ferme Rouge (€10) ja Vallis Queyras Grenache Syrah (€8). Nämä viinit eivät kuitenkaan ole yhtä täyteläisiä kuin kalliimmat viinit. Sanomattakin on selvää, että Chateauneuf-du-Papen viinit sopivat erinomaisesti lampaan kanssa, mutta tällöin liikutaan jo yli €20 hintaluokassa, ja usein nämä viinit vaativat muutaman vuoden kypsytyksen ennen  kuin ovat parhaimmillaan. Erityismaininnan voisi vielä antaa Languedoc-Roussillonista tulevalle Le Grand Noir Cabernet Syrah viinille, joka €10 hintaan on mainio ostos ja sopii hyvin kaikkien liharuokien kanssa. Pullon etiketissä on asiaankuuluvasti iso musta lammas, joten se virittää myös siltä osin oikeaan tunnelmaan.

 

Toinen klassinen lammasviini on Cabernet Sauvignon pohjainen Bordeaux, mutta näitäkään ei Alkosta löydy kovin montaa varteenotettavaa, jos ei sitten halua maksaa useita kymmeniä euroja. Edullisimmista Bordeaux viineistä kenties Chateau Sénilhac saattaisi olla mielenkiintoinen lammasviini. Sen hinta on €15. Edullisia lammasviinejä Bordeauxista löytyisi AC Cru Bourgeois –laatuluokituksesta, mutta niitä ei Alkossa ole kuin satunnaisesti, ja silloinkin vain viimeisintä vuosikertaa, eli viini ei vielä ole valmis juotavaksi.

 

Uuden maailman viinejä

 

Tilanne helpottuu, kun siirrytään uuteen maailmaan. Viinejä on saatavilla paremmin, ja ne on tarkoitettu juotavaksi nuorena. Uuden maailman viinimaista nousee ensimmäisenä mieleen Australia, jonka hilloiset, mehevät, ja jopa makeat Shiraz ja Cabernet Sauvignon viinit sopivat hyvin lampaalle. Joskus on tosin niin, että viinit ovat liiankin hilloisia ja makeita, mikä taas tukahduttaa ruuan maun. Australialaisia Cabernet Sauvignon rypäleestä valmistettuja viinejä on Alkossa 29 ja Shirazista valmistettuja 48, joten valinnanvaraa on omien mieltymysten ja kukkaron mukaan. Viinien maistelun voi aloittaa jo alle seitsemällä eurolla esim. Hardys BIN 343 Cabernet Shiraz viinistä (€6,48) ja katsoa miltä se maistuu lampaan kanssa.  Yleensä laadukas kumppani lampaalle löytyy €10-15 hintahaarukasta, mutta kannattaa kokeilla useita eri viinejä ja löytää se omiin resepteihin parhaiten sopiva juoma.

 

Etelä-Amerikan viinit ovat yleensä kevyempiä ja hedelmäisempiä kuin Australian vahvat viinit. Erityisesti Chilessä valmistetaan paljon kohtuuhintaisia Cabernet Sauvignon viinejä, joita Alkosta löytyy peräti 78 erilaista. Voidaankin olettaa, että ne maistuvat suomalaisille. Chileläinen Syrah/Shiraz ei mielestäni ole ranskalaisen tai australialaisen veroista, vaikka sitäkin on saatavilla. Viineistä jää puuttumaan siihen sopiva mausteisuus ja paino, ja ne ovat rypäleen luonteeseen nähden hieman liian hedelmäisiä.

 

Espanja

 

Lopuksi on vielä mainittava espanjalaiset viinit, jotka myös sopivat lampaalle. Lammasviiniä kannattaa alkaa etsimään Tempranillo viineistä, joita on Alkossa yli 70. Tempranillo on Espanjan ”kansallisrypäle”, ja siitä valmistetaan sekä edullisia arkiviinejä että pitkäikäisiä ja kalliita laatuviinejä. Viinit ovat usein pehmeitä ja täyteläisiä, eikä niissä ole liikaa tanniineja tai hapokkuutta. Ne sopivat mainiosti lampaan kanssa, vaikka joskus niissä voisi olla enemmän voimaa. Mainittakoon, että englantilainen Decanter viinilehti valitsi vuoden 2013 parhaaksi viiniksi Tempranillo-pohjaisen Faustino I Gran Reserva 2001:n, jota saa myös Alkosta (€25). Viini on jo myyntiin tullessaan valmis juotavaksi. Maaliskuussa 2015 Barón de Ley viini voitti samaisessa lehdessä Rioja-viinien vertailun pistein 95+/100. Viinin hinta Alkossa on €16,60. Vastaavasti Marqués de Cáceres Reserva (€18) saa usein hyviä arvioita yhdysvaltalaisissa viinilehdissä.

 

Italia

Pidän kovasti italialaisista viineistä, mutta en ole täysin vakuuttunut niiden lammasystävällisyydestä. Italia on tunnettu erityisesti Sangiovese- ja Nebbiolo-rypäleistä valmistetuista viineistään, ja niille molemmille on ominaista reipas ja kirpeä hapokkuus, mikä ei mielestäni tue lampaan makua. Toki molemmista rypäleistä valmistetaan viinejä joita on käytetty esim. pienissä tammitynnyreissä, ja silloin niiden makuominaisuudet muuttuvat ja hapokkuus tasoittuu, jolloin tilanne on aivan eri. Alkossa ei kuitenkaan kovin montaa Chiantia (Sangiovese viinien päätuotantoalue) tai Baroloa (Nebbiolo) ole tarjolla, joten keskustelu niiden sopivuudesta lammasviiniksi ei ehkä senkään vuoksi ole ajankohtaista.

Suurin osa Alkon italialaisista viineistä on peräisin Veneton alueelta, jossa yleisn punaviinirypäle on Corvina. Siitä valmistetaan alueen tunnetuinta punaviiniä, Valpolicellaa, joka kyllä käy kevyeksi lammasviiniksi. Valpolicellaa on saatavan Superiorena, Ripassona ja Amaronena, joista viimeinen on voimakkain ja täyteläisin. Lammasviiniksi se on ehkä hieman liian vahva, mutta riippuu tietysti miten ruoka on valmistettu ja maustettu. Peruslammasviini tältä alueelta voisi olla esim. Sartori Regolo, jonka viimeisin vuosikerta 2010 maksaa alkossa €14,98.

 

Viini ja mausteet

 

On myös muistettava, että viinin valinta ei ole kiinni vain lihan laadusta, vaan myös siitä miten se maustetaan ja mitä sen kanssa tarjotaan. Jos lampaanliha maustetaan voimakkaasti esim. marokkolaisittain, vaaditaan viiniltä enemmän voimaa ja luonnetta kuin jos se maustetaan vain yrtein. Yleensä käytän lampaan mausteina pääasiassa yrttejä (timjami, rosmariini) ja valkosipulia, ja tällöin valintani kääntyy Etelä-Ranskan viineihin (Rhone, Languedoc-Roussillon). Jos lampaanlihan kanssa tarjotaan esim. minttuhyytelöä, se tekee sopivan viinin löytämisen hankalammaksi, sillä harva viini sopii minttuhyytelön kanssa.

 

Lopuksi on syytä muistuttaa, että mitään kirkossa kuulutettuja totuuksia ei ruuan ja viinin yhdistämisessä ole, vaan asiaa kannattaa lähestyä rohkeasti kokeillen ja etsiä itseä eniten miellyttävät makuyhdistelmät. Kaikki pitävät eri mauista ja aistivat hieman eri tavalla, joten ainoaa oikeaa ratkaisua ruuan ja viinin yhdistämisessä on mahdoton löytää. Lisäksi omat mieltymykset muuttuvat aikaa myöden. Edellä on esitetty joitakin yleisiä periaatteita siitä miten asiaa voi lähestyä, ja ne toivottavasti auttavat alkuun omien yhdistelmien löytämisessä.

 

 

 

 

 

 

 

 

kljölkjöljölkj